Forward konferencija 2023

Forward konferencija 2023

Umjetna inteligencija ubrzava poslove i čini procese efikasnijima!

Na petoj po redu konferenciji „Forward“, koju organizuje Inovacioni centar Banjaluka (ICBL), tema je bila Umjetna inteligencija u poslovanju – najnoviji trendovi, inovacije i prilike u svijetu. Konferenciju su podržala Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske (RS) uz podršku projekta ‘‘Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/ EU4DigitalSME‘‘ koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

„Umjetna inteligencija može biti pokretač privrednog razvoja, ali i društva u cjelini, jer predstavlja sastavni element svakog područja društvenog djelovanja bilo u privredi, preduzetništvu, informacionim tehnologijama, medicini, obrazovanju i ostalim oblastima“, poručila Jelena Starčević, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Kako su poručili organizatori, slogan ovogodišnje konferencije je „Umjetna inteligencija je tu i ne ide nigdje“.  Direktor ICBL-a Drago Gverić je kazao da je cilj konferencije pokazati kako umjetna inteligencija može postati partner u razvoju: „Etika i bezbjednost su u samom središtu, a danas ćemo vidjeti kako utiče na poslovanje, obrazovanje, umjetnost, a i na društvene norme“.

https://eu4digitalsme.ba/novosti/forward-konferencija-umjetna-inteligencija-ubrzava-poslove-i-cini-procese-efikasnijima/

https://eu4digitalsme.ba/novosti/forward-konferencija-umjetna-inteligencija-ubrzava-poslove-i-cini-procese-efikasnijima/

U uvodnom obraćanju, Eva Naeher, programska direktorica GIZ-a je navela: „GIZ podržava Forward konferenciju od samih početaka. Možemo reći da ovogodišnja konferencija predstavlja ključni događaj u mobilisanju ekosistema i dovođenju važnih aktera, eksperata, preduzeća i zainteresovanih strana za isti sto. Naš projekt je fokusiran na inovacije i digitalizaciju u kompanijama i olakšava im tranziciju ka budućnosti – u tom smislu tema umjetne inteligencije je definitivno tema kojom preduzeća treba da se bave i da je iskoriste kao podršku ostvarenju boljih poslovnih rezultata.“

Renomirani stručnjaci iz regiona i BiH su kroz zanimljive panele dotakli mnoge teme povezane sa sadašnjim razvojem i predviđanjem budućih trendova i posljedica koje razvoj umjetne inteligencije donosi. Naglašeno je da umjetna inteligencija nema vlastitu inteligenciju već da imitira čovjeka koristeći podatke i informacije kojim je hranimo.  Ne razumije već samo simulira ljudsko ponašanje, pa je zovemo umjetnom „inteligencijom“.  Pri stvaranju jezičkog modela kao što je poznati Chat GBT, potrebna je ogromna količina informacija koju treba unijeti u model što traži jako puno vremena i sredstava, a uz to traži i ogromne tehnološke investicije. To je trenutno dostupno samo vrlo velikim kompanijama. Ipak, manje kompanije žele da naprave svoje modele umjetne inteligencije koje će nuditi na tržištu a koji će davati tačnije, dublje i brže odgovore nego opšti modeli kao ChatGBT, a pri tome biti jeftiniji u smislu investicije u „proizvodnju“ takvog  modela. 

Preduzeća i pojedinci su zasad više korisnici sistema umjetne inteligencije pri čemu je neophodno znati njihova ograničenja i mogućnosti. Preduzeća najprije treba da razmisle kako upotrebiti umjetnu inteligenciju, i uključiti je u svoje poslovne modele. Kako je istaknuto, umjetna inteligencija može donijeti i nove poslovne modele preduzećima o kojima ranije nisu razmišljali.

Eksperti su istakli da umjetna inteligencija može da ubrza poslove i učini procese efikasnijima, može da pomaže kao dobar asistent, ali ne može da vodi poslove ili zamjenjuje znanje, iskustvo i viziju čovjeka. Umjetna inteligencija je odlična u kombinatorici teksta, u davanju beskonačnog broja prijedloga i ideja i u tom smislu jako pomaže određena zanimanja i profesije. U  budućnosti će manji timovi u preduzećima uz pomoć umjetne inteligencije biti u stanju da urade više nego danas urade veći timovi. 

Dio učesnika konferencije je izrazio zabrinutost mogućim zlouprebama umjetne inteligencije i opasnostima koje ona trenutno nosi, kao što su etički problemi i privatnost podataka, koje se koriste ili čak prenose trećoj strani u odgovarajućim okolnostima. To je posebno bitno za preduzeća u smislu zaštite poslovnih tajni.

Konferencija Forward (https://forwardconf.org) se nastavila i drugi dan sa serijom pojedinačnih radionica na kojima se raspravljalo o specifičnim vrstama primjene vještačke inteligencije u poslovnom okruženju, u sektorima marketinga, prodaje, analitike i obrade podataka, stvaranju sadržaja i drugim.

Source: https://eu4digitalsme.ba/